erfgoedobject

Windmolen Van Steenbergen

bouwkundig element
ID
11750
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11750

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Molen Van Steenbergen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1905.

Tussen 1403 en 1505 maalde een watermolen op de Aa in het gehucht Eigen in dienst van Maria van Brabant. Deze watermolen werd in 1506 vervangen door een iets meer naar het oosten toe opgerichte windmolen van het type houten standaardmolen. Rond 1551 en in 1596 werd deze op zijn beurt vervangen door een nieuwe standaardmolen en in 1905 door de bestaande stenen bergmolen. In 1953 werd die molen onttakeld. Van de molen rest dus enkel nog de bakstenen molenromp, gedeeltelijk met cementering, zonder kap, wieken of kruiwerk. De romp wordt geopend door een korfboogpoort in de belt, onregelmatig verdeelde rondboogvormige muuropeningen, en stellinggaten op de bovenste zolder. Van het interieur rest enkel nog wat balkwerk en één molensteen.

  • DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Windmolen Van Steenbergen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11750 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oud-Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.