Architectenwoning Paul Neefs

Beschrijving

Achterin en te midden van de velden gelegen moderne eigen woning van architect P. Neefs uit 1963. Krachtig en opmerkelijk volume van baksteen en beton van twee bouwlagen onder plat dak: panoramisch opgezette twaalfhoek op een iets dieper uitgegraven, verhard en vierkant oppervlak, omgeven door een grasveld.

Alternerende open en gesloten zijden waardoor een zekere spanning tussen de vorm en het landschap ontstaat: de woning wordt opengewerkt naar de natuur toe, maar gaat er tegelijkertijd niet in op.

In de plattegrond krijgt de twaalfhoek een repliek in de zeshoekige circulatiegang die toegang geeft tot de omliggende vertrekken; via de open zijden stroomt het daglicht binnen, de uitspringende gesloten zijden zijn inbouwkasten.

• BEKAERT G., Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 1995, 132.
  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en Beton, nummer 19-20, 1992, 48-50.