Boerenwoning met schuur

Beschrijving

Achterin gelegen L-vormig volume, nu woning met haaks aanpalende schuur, opklimmend tot midden 19de eeuw; latere verbouwingen en aanpassingen; grote tuin met oude bomen, notelaar.

Oorspronkelijk geheel bestond uit een jachtpaviljoen van twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat) met aanpalende boerderij van één bouwlaag (nok parallel aan de straat) met langsschuren (nokrichting loodrecht op de straat); twee linker traveeën later toegevoegd, ter hoogte van aangepaste rechter travee zou eertijds tweede schuur (parallel aan de huidige schuur) gestaan hebben.

Witgeschilderde, bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische, Vlaamse pannen), recente klimmende dakvensters; puntgevel vooraan uitgewerkt met boogfries, klokje. Beluikte, rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpel; gedichte muuropeningen in puntgevel.

• HAESELDONCKX R., HEMELAER A. e.a., De kapelletjes in Oud-Turnhout en Schoonbroek, in Oud-Turnhout en zijn verleden, 2, Oud-Turnhout, 1985, 64-65.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle