erfgoedobject

Kapel van Rhoode

bouwkundig element
ID
11741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Rhoode
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen veldkapel, gebouwd circa 1875 in opdracht van Mevr. J.F. Dufour-Dessauer, zakenvoerdster van de Brepolsfabriek, die tussen het Zwaneven en Schoonbroek (Retie) eigendommen bezat; tot op vandaag jaarlijkse bedevaart op de derde woensdag van mei met uitdeling van koeken.

Rechthoekig, beschilderd, bakstenen gebouwtje op dito plint met lager en open portaaltje; verankerde puntgevel met arduinen aandak waarop stenen kruis; zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) waarop ijzeren kruis, overstekend dak van portaal op houten stijlen met arduinen basementen en open vakwerk in de top. Spitsboogvensters met glas in lood en arduinen dorpel; houten korfboogdeur onder blind spitsboogveld met oculus en inscriptie.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf; vloer van cementtegels.

Twee paadjes leiden in een halve cirkelvorm naar de kapel, omgeven met kruisweg namelijk bronzen reliëfs in betonnen kastjes op dito pijlers.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, deel 2, De omligende Gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, 17.
  • HAESELDONCKX R., HEMELAER A. e.a., De kapelletjes in Oud-Turnhout en Schoonbroek, in Oud-Turnhout en zijn verleden, 2, Oud-Turnhout, 1985, 64-65.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Rhoode [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oud-Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.