Pastorie Sint-Antonius Abtparochie

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met schoorstenen, dakkapellen en topversiering; tegen rechter zijgevel uitbouw van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt en afgewolfd zadeldak met dakkapelletjes; gebouwd circa 1919 naar ontwerp van J. Taeymans als een interpretatie van de 18de-eeuwse architectuur; voortuin met afsluitingsmuurtje met ijzerwerk.

Verankerde, bakstenen lijstgevel met kwartholle, bepleisterde daklijst; middentravee verhoogd tot klokgeveltje in arduinen omlijsting met dito waterlijst waarin oculus van gekleurd glas in lood; muurvlechtingen in zijgevels. Segmentboogvormige muuropeningen: beluikte vensters met arduinen dorpel, getraliede venstertjes in uitbouw, deur gevat in beschilderde plattebandomlijsting met oren en waterlijst, ijzeren trekbel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastoriën, Oud-Turnhout (Oosthoven), dossier 2.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle