Pannenfabriek T.T.R.

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pannenfabriek T.T.R.

Beschrijving

Beeldbepalende inplanting van pannenfabriek T.T.R. (Tuileries Turnhoutoises Ravels), zich gedeeltelijk uitstrekkend over grondgebied Ravels. Industrieel complex waarvan oudste gebouwen opklimmen tot circa 1920; na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende decennia herstellings-, verbouwings- en moderniseringswerken onder meer langgestrekt gebouw met ringoven heden vervangen door moderne zogenaamde "gegenlauf-oven", en zo meer.

Resterende gebouwen of onderdelen uit beginperiode onder meer koolhangars en schoorsteen van de voormalige reductieovens, gedeelte van de kleischuur, sorteerplaatsen, atelier met smidse, paardenstal; meeste gebouwen dateren uit de jaren 1940-1950 en later, inclusief de drie nabijgelegen directiewoningen uit circa 1946.

Rechthoekige bakstenen volumes onder (afgewolfd) zadeldak, wolfsdak, schilddak of raekemdak (mechanische pannen); getoogde of rechthoekige muuropeningen, meestal aangepast. Hangars met open houten structuur namelijk gebinte op standvinken onder gebogen of geknikt zadel- of schilddak, soms gedeeltelijk ingevuld met baksteen of bekleed met houten beschotten of golfplaten.

Bakstenen ronde schoorsteen. Smidse met oorspronkelijke stookplaats en kachel. Oud transportsysteem met treintje dat de ruwe klei van de nabijgelegen kleiputten aanvoert in de kleischuur.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle