Vrije Meisjesschool en klooster

Beschrijving

Voormalige Vrije Meisjesschool met kloostertje onder leiding van de zusters van Vorselaar (1897-1986), zie gedenksteen; heden Vrije Basisschool. Twee haaks op mekaar geplaatste langgestrekte vleugels van twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen), gebouwd in verschillende fasen.

Het oorspronkelijk volume, gebouwd circa 1897, geïnspireerd op neo-Vlaamserenaissance-stijl, bestond uit het linker gedeelte tot en met de uitspringende trapgevel (klooster) en de eerste bouwlaag van aanpalend travee (klassen). Door de toename van leerlingen in de 20ste eeuw gestadig uitbreidingen onder meer in dezelfde trant.

Verankerde, bakstenen gebouwen op dito plint met witgeschilderde onderdelen; bloktand onder houten kroonlijst. Linker vleugel van acht traveeën; verspringende gevelvlakken; stenen kruis- en kloosterkozijnen met geaccentueerde ontlastingsbogen; uitgespaarde inkompartij met spitsbogen, op hoek gestut door versneden steunbeer onder beeldennis met Heilig Hartbeeld onder baldakijn.

Langgestrekte, haakse klassenvleugel van tien traveeën, aan straatzijde met trapgevel; in trapgevel blinde kruis- en kloosterkozijnen, in zijgevels getoogde vensters met arduinen dorpel. Gerestaureerd namelijk aangepast en uitgebreid in 1996-1997 naar ontwerp van F. Vrebos.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle