Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Art-deco-geïnspireerde villa met garage gebouwd in opdracht van ingenieur R. Dock, naar een ontwerp van architect Frans Peeters van 1930.

Vrijstaand gebouw met licht verspringende volumes, twee ongelijke traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een plat dak. Beschilderde bakstenen lijstgevels met fijne art-deco-motieven. Rechthoekige muuropeningen met oorspronkelijk houtwerk, overluifelde inspringende deur. Zijgevels gemarkeerd door traplicht (noord) en schoorsteen (zuid) Decoratief beeldhouwwerk van Albert Poels: hoorn des overvloeds (reliëf voorgevel), uil (bekroning links op voorgevel) en kinderfiguur (terras achtergevel).

Volgens bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer veranda en overluifeld terras in brede linker travee, inkom- en traphal en keuken in rechter travee. Op bovenverdieping twee slaapkamers, badkamer en bergkamer. Vrijstaande garage achteraan op perceel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#2682 (1 maart 1930).

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde