Twee villa's in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Kubusvormige bakstenen villa's in nieuwe zakelijkheid. Sobere baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen, onder meer overluifelde deuren.

Nummer 6. Gebouwd in opdracht van ingenieur E. Van Dooren, naar een ontwerp door de architect Frans Peeters uit 1931. Volgens het bouwplan gelijkvloers suite van fumoir en eetkamer met vijfzijdige erker in de linkerflank, inkom- en traphal annex vestiaire met wc en keuken in de rechterflank; terras aan tuinzijde. Op de bovenverdieping boudoir en slaapkamer met balkon links, kinderkamer en badkamer rechts. Oorspronkelijk bakstenen voortuinafsluiting met ijzeren hekwerk en poortjes (verdwenen).

Nummer 8. Gebouwd in opdracht van mejuffer A. Coenen, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken van 1926. In opdracht van bediende M. Mutsaars-Coenen uitgebreid met de garage naar een ontwerp door Francken uit 1931. Volgens het bouwplan gelijkvloers inkom- en traphal annex vestiaire en keuken aan straatzijde, suite van woon-eetkamer en rookkamer omringd door een omlopend terras aan tuinzijde. Op de bovenverdieping suite van slaapkamer met terras (tuinzijde), toiletkamer en badkamer, aangevuld met een gastenkamer. Bewaarde ijzeren voortuinafsluiting.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#3188 (nummer 6), 238#1445 en 238#3298 (nummer 8).
  • WATTJES J.G. 1930: Moderne villa's en landhuizen in Europa en Amerika, Amsterdam, 301-303.