Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in modernistische stijl gebouwd in opdracht van Wilfried Van Mierlo, naar een ontwerp door de architect Willem Boumans uit 1935. Oorspronkelijk van bescheidener allure, werd de rijwoning in 1939 door dezelfde architect uitgebreid met een garage aan de noordzijde. Van Mierlo liet deze aanbouw in 1950 tot gelijke hoogte optrekken naar een ontwerp door de architect Gerard Traets. Deze laatste voegde in 1953 achteraan een nieuwe woonkamer toe palend aan de keuken.

De rijwoning met voortuin en een gevelbreedte van oorspronkelijk twee en vandaag drie traveeën, omvat twee bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband met Dudokvoeg – dieper liggende lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen, afgewerkt met een hardstenen plint en een daklijst uit bouwkeramiek. Oorspronkelijk lag de klemtoon van de gevelcompositie op het inkomportaal en trappenhuis, op de verdieping gemarkeerd als een licht geprononceerd risaliet met een typische patrijspoort en een vandaag verdwenen vlaggenmast. Het schrijnwerk van inkomdeur en vensters is vernieuwd; de houten garagepoort is nog oorspronkelijk.

De plattegrond beantwoordde oorspronkelijk aan een standaardprogramma, met op de begane grond een L-vormige woonkamer geflankeerd door de inkom- en traphal met toilet, en een verbindingsgang naar de keuken, die de achterbouw besloeg. De bovenverdieping bood ruimte aan drie slaapkamers waarvan de grootste met terras en de badkamer. Boven de aangebouwde garage uit 1939 bevinden zich twee extra slaapkamers toegevoegd in 1950, erachter de nieuwe woonkamer toegevoegd in 1953.