Gekoppelde villa's, architectenwoning Georges Arends

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Symmetrisch geheel van twee gekoppelde villa's in half open bebouwing met reminiscenties aan de nieuwe zakelijkheid en de art deco, naar ontwerp van architect Georges Arends, nummer 34 uit 1932, nummer 36 uit 1935. Nummer 34 (rechter pand) is gebouwd als eigen woning van de architect, nummer 36 (linker pand) in opdracht van Victor Van de Venne (1909-1981), echtgenoot van Joanna Arends (1908-2007).

Baksteenbouw, elk twee ongelijke traveeën breed, van twee bouwlagen met souterrain onder plat dak. Lijstgevels met afgeronde hoekpartijen, horizontaal geritmeerd door decoratieve bekiezelde banden en cordonvormende lekdrempels van de bovenverdieping. Verticaal gemarkeerd door centrale schoorsteenaanzet met contrasterend metselwerk. Rechthoekige muuropeningen. Souterrain met garages.

Volgens het bouwplan omvat nummer 34 twee woongelegenheden: gelijkvloers suite van salon-fumoir en eetkamer annex office, geflankeerd door inkom- en traphal, badkamer en keuken, met een slaapkamer op de bovenverdieping. De bovenwoning bestaat uit een eetkamer, keuken en slaapkamer. In het bouwdossier van nummer 36 ontbreekt het bouwplan.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#3355 (18 april 1932, nummer 34) en 238#4212 (20 mei 1935, nummer 36).