Architectenwoning Jos Ritzen

Beschrijving

Alleenstaande villa met omringende tuin gebouwd naar een ontwerp van de architect Jos Ritzen uit 1926. De bouwaanvraag van 23 maart 1926 werd ingediend op naam van zijn toekomstige schoonmoeder Alice Edith de Niet-Baker (Great Yarmouth, 1869-Wilrijk, 1962), weduwe van Jacobus de Niet (Scheveningen, 1869-Scheveningen, 1909). Zij was ook de eerste bewoonster van de villa vanaf begin november 1926, en verbleef hier tot haar overlijden in april 1962. Ritzen trad op 26 juli 1926 te Borgerhout in het huwelijk met Florence Mary Gerardina de Niet (°'s-Gravenhage, 1905), en vermoedelijk trok het echtpaar omstreeks 1930 bij hun moeder en schoonmoeder in. Daartoe werd de villa vergroot met de garage in 1929 en de tuinkamer in 1930.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder een markant, afgesnuit, pannen zadeldak. Opvallend uitgewerkte westgevel met halfronde erker en decoratief metselwerk.

Volgens het bouwplan omvat het gelijkvloers een suite van eetkamer en salon met halfronde erker aan straatzijde, de inkom-/traphal en een (spreek)kamer ter hoogte van de zijgevel en de keuken aan tuinzijde. Garage aangebouwd tegen de oostgevel, tuinkamer tegen de zuidgevel. Op de bovenverdieping vier slaapkamers en de badkamer, gegroepeerd rond de traphal, onder het dak nog twee slaapkamers en twee zolders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#1402 (1926), 238#2368 (1929) en 238#2888 (1930); vreemdelingendossiers 481#185264 en 954#376.