Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Modernistische villa van twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat), naar ontwerp van architect Frans Billiauw van 1935.

Gele baksteenbouw met plint van dwars geplaatste rode baksteen. Wisselwerking van verspringende rechthoekige en ronde volumes (onder meer erker en hogere torenvormige traveeën met trap); rechthoekige muuropeningen. Omhaagde tuin.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Opdrachtgever was Robert Jules Henri Marie Verdun (°Tienen, 1911), bestuurder van vennootschappen, die als kunstschaatser deelnam aan de Olympische Winterspelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen. Hij was in 1935 gehuwd met de kunst- en langebaanschaatsster Liselotte Landbeck (Wenen, 1916-Quintal, 2013) wereldrecordhouder 500 en 1000 m in 1932-1934, die voor België deelnam aan dezelfde Winterspelen. In 2011 raakte haar verhouding bekend met Koning Leopold III in 1939-1940, waaruit dochter Ingeborg Verdun (°Antwerpen, 1940) geboren werd. Het echtpaar Verdun-Landbeck scheidde kort daarna.