Modernistische villa

Beschrijving

Modernistische villa gebouwd in opdracht van Nic. Estur, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1938. Gerenoveerd en uitgebreid in opdracht van echtpaar Philippe Lowet de Wotrange, naar een ontwerp door de architect Christine von der Becke uit 2004.

Villa van twee bouwlagen met souterrain. Rode baksteenbouw met verspringend volume, verhoogde begane grond en garage in souterrain. Rechthoekige, horizontaal en verticaal geplaatste vensterpartijen, radvensters en afgeschuind traplicht. Overluifelde deur. Voortuinafsluiting in baksteenmetselwerk met metalen buisleuning; oorspronkelijk dito poortjes.

Volgens het bouwplan is de plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal. Gelijkvloers inkom annex vestiaire en wc bij de traphal, links geflankeerd door de meidenkamer, dienstingang, office en keuken. Aan tuinzijde L-vormige suite van eetkamer en woonkamer met niveauverschil, grenzend aan een ruim met glas overdekt terras. Op de bovenverdieping drie slaapkamers, badkamer en bergplaats. In het souterrain garage, waskeuken, wijnkelder en stookplaats. Bij de renovatie (2004) beperkte herindeling van het interieur vooral op de bovenverdieping, die aan tuinzijde werd uitgebreid met een volume boven het overdekte terras.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#5295 (25 juli 1938), 222#10887 en 222#13281-13282 (25 mei 2004).
  • S.N. 1939: N. Kaplansky architecte Anvers, 13.