Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl. Bouwaanvraag van eind 1905 door de bouwkundige August De Hert in opdracht van de onderwijzer Arthur Veeckmans (°Sint-Amands, 1876). Opgetrokken in 1906.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, cordons, panelen en houten kroonlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen.

Klassiek type burgerhuis met hoofdvolume en smalle achterbouw ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda, met keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#223 (14 december 1905).