Modernistische dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met de Boomsesteenweg in stijl nieuwe zakelijkheid, in 1936 opgetrokken als dokterswoning in opdracht van de arts Charles Vrints. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden.

Sober, half vrijstaand bakstenen bouwvolume op grosso modo L-vormig grondplan, van twee bouwlagen onder plat dak. Decoratief gebruik van metselwerk en karakteristieke rechthoekige muuropeningen met oorspronkelijk ijzeren (heden houten) roedeverdeling, op bovenverdieping omlopend op de hoektravee. Ommuurde tuin die rechts naast het huis doorloopt tot tegen de straat.

Binnenindeling met rechthoekige ruimten geschikt rondom een centrale inkom- en traphal annex vestiaire en wc, als scheiding tussen de privévertrekken (rechts) en de oorspronkelijke praktijkruimte (links). Volgens de bouwplannen omvatten de privévertrekken een suite van salon en eetkamer, een nursery en de keuken; de praktijkruimte bestaat uit een wachtkamer en consultatiekamer. Op de bovenverdieping ouderslaapkamer op de hoek, twee kinderkamers, gastenkamer, badkamer, meidenkamer, linnenkamer, kastenkamer en wc. Tot het bouwprogramma behoorde een garage achteraan op de perceelsgrens.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#4563 (17 juni 1936).

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde