Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans

Beschrijving

Gelegen op het einde van de straat tegen Boomsesteenweg. De in 1906 opgerichte parochie had aanvankelijk een voorlopige kapel die in 1920 vergroot werd. Huidige kerk naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935; definitief voltooide en herstelde kerk opnieuw ingewijd in 1953.

Noordoost-zuidwest-georiënteerde kerk onder leien zadeldaken met Grieks kruis als plattegrond, oksels met lagere aanhorigheden (zijkapellen, kleine sacristie, doopkapel) en toren onder leien bekroning (ten zuiden). Zuidwestzijde met eveneens lager driezijdig koor tussen sacristie en bergplaats. Sobere baksteenbouw met gegroepeerde en verticaliserende vensterpartijen. Noordoostelijke voorgevel met drie rondboogpoorten waarvoor rondbogige luifels op zuilen (975).

Interieur

Open ruimte met elkaar kruisende, betonnen, segmentbogige gewelven met panelen opgehangen in een staalconstructie en steunend op vier pijlers.

Mobilair. Kruisweg (1934) naar ontwerp van J. Huet. Kruisbeeld (hoofdaltaar, 1934) van A. Damen. Links en rechts van het hoofdaltaar: witstenen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Hart door L. Vleeshouwers.

Meubilair van marmer en hout (biechtstoelen) van 1934, 1937 en 1952-1953 naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck. Glasramen (1952 en 1956) naar ontwerp van J. Huet. Orgel (1934) naar ontwerp van J. Klais uit Bonn.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Wilrijk, O.-L.-Vrouw van de H. Rozenkrans; plannen K 26.
  • S.N., De nieuwe Rozenkranskerk te Wilrijk, (De Kunst van Bouwen, februari-maart, 1941, 14-17).
  • VAN DER ZEYP J., Het rijke Wilrijk 1200 jaar oud, Antwerpen, 1965, 564-565.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans in Wilrijk werd in 1931-1935 gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete uit Wilrijk.

• Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (maart 2021).