Villa Anna, tweegezinswoning

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde villa’s in half open bebouwing, naar een ontwerp in art-decostijl door de architect Gaston De Bruyker (Sint-Idesbald) uit 1931, uitgevoerd in 1932. Opdrachtgever van het linker pand was adjudant Irmand Verteneul, echtgenoot van Anna Catherina Tyberghien, opdrachtgever van het rechter pand hun schoonzoon ‘instituteur’ Emiel Frans Laureys, echtgenoot van dochter Rosa Verteneul. De huisnaam “Villa Anna” van het linker pand verwijst naar de vrouw des huizes Anna Verteneul-Tyberghien.

Gaston De Bruyker is vooral bekend voor de uitbreiding en bouw van twee vakantietehuizen aan de Belgische kust, Home Edouard Pecher uit 1948 in Koksijde en Home Pays de Charleroi uit 1950 in Oostduinkerke.

Volume van twee bouwlagen in rode baksteenbouw alternerend met witte bepleistering onder gecombineerde bedaking (pannen, leien). Asymmetrische opbouw links gemarkeerd door een manke puntgevel, gekenmerkt door metselwerk (papesteen en klampsteen) in een decoratief verband. Markante gebogen inkompartij in het midden, met opschrift "Anna" in eigentijds lettertype. Halfronde erkers op de hoeken en rechthoekige muuropeningen.

Beide woningen hebben volgens de bouwplannen een gespiegelde plattegrond, georganiseerd rond de inkom- en traphal ingeplant aan de gemene zijde. De begane grond bestaat verder uit het salon met halfronde erker aan straatzijde, ‘en suite’ met de eetkamer die uitgeeft op het terras aan tuinzijde, en wordt geflankeerd door de keuken annex wc. Op de bovenverdieping bevinden zich drie slaapkamers en een zolder in het linker pand, vier slaapkamers en een badkamer in het rechter pand, dat in het souterrain aan tuinzijde beschikt over een garage.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#3490 (3 mei 1932).