Parochiekerk Sint-Joris met kerkhof

Beschrijving

Classicistische zaalkerk van 1791. Het koor dateert van 1832, de westtoren en de twee westelijke traveeën van 1852. Zijkapel tegen de noordzijde van het koor van 1965; de bouw van een tweede kapel aan de andere zijde van het koor is aan de gang.

De plattegrond beschrijft een zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde westtoren en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting.

Bakstenen gebouw onder zadeldak, de toren onder ingesnoerde naaldspits. Toren van drie geledingen met rondboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. De voorgevel is voorzien van bakstenen pilasters met hardstenen kapitelen; aan weerszijde van het portaal, rondboognissen met beelden van Sint-Servatius en Sint-Maternus. Rondboogvormige galmgaten met hardstenen boog en lekdrempel. Het oudste gedeelte is in de noordelijke zijgevel voorzien van ongelede, bakstenen steunberen. Rondboogvormige, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels.

Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van kruisribgewelven tussen rondboogvormige gordelbogen, op consoles. Tongewelf boven het koor, halve koepel boven de apsis.

Mobilair

Processiemadonna (begin 19de eeuw); Calvariekruis, beschilderd hout (tweede helft van de 16de eeuw). Hoofdaltaar, wit gemarmerd hout (gedateerd 1696, gerestaureerd 1733; zijaltaren, gemarmerd hout (begin 19de eeuw). Twee biechtstoelen, eik, met naam van P.J. Leenders, gedateerd 1872. Doksaal, eik (1852); orgel (midden 19de eeuw). Hardstenen doopvont met koperen deksel (midden 19de eeuw). Muurschildering in de apsis met voorstelling van de Verheerlijking van Sint-Joris (herschilderd in 1965). Op het kerkhof, drie kalkstenen grafkruisen: één met door verwering onleesbaar opschrift; grafkruis (+ 1601); grafkruis van Hendric Lenerts (+ 1669) en Nelken Gilissen.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p. 13-15.

Ommuurd kerkhof met 17de-eeuwse graftekens.

Historiek

Op de Ferrariskaart uit de late 18de eeuw staat een rechthoekig met bomen omzoomd kerkhof afgebeeld. De Atlas der Buurtwegen geeft een muur weer ter hoogte van de westelijk gelegen weg nummer 1.

Beschrijving

Het kerkhof wordt omheid door een recent nieuw opgetrokken bakstenen muur, geritmeerd door pilasters. Ter hoogte van de straat is de westmuur verlaagd en afgewerkt met een metalen hekken terwijl een trappenpartij toegang geeft tot de kerk en het kerkhof. Ten oosten van de trappenpartij staat een uit silex opgetrokken Lourdesgrot met een gedenkplaat voor de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.

Sterk geruimd en vergroend kerkhof met voornamelijk naoorlogse graftekens. Uitzonderlijk zijn een paar graftekens uit het begin van de 20ste-eeuw (Hoogwaerts-Leenders +1913, stèle), het interbellum (De Weerdt +1926, stèle met zerk) en één grafteken van een pastoor uit 1817 (Leenders, stèle). Aan de zuidzijde van de kerk zijn er kindergraven. Alle graftekens, uitgevoerd in art deco en modernisme zijn gemaakt van hardsteen, graniet, gietijzer, composietsteen. Verschillende tekstplaten zijn uitgevoerd in marbriet.

Op het kerkhof staan vier natuurstenen 17de-eeuwse grafkruisen. Eén spits toelopend grafkruis is onleesbaar geworden.

Eenvoudig grafkruis voor Willem Inde?ancke? en zijn vrouw Maiken Fre?ssen met als ingebeitelde grafschrift Hier ligt [...] Willem Inde?acke? en zyne huisvrouve Maiken Fressen 1601 afgesloten door een abstract symbool.

Het gelobde en met een geringde voet afgewerkte grafkruis voor Hendric Lenerts en Nelken Gilissen heeft in de kop een ingebeiteld IHS-monogram in een cirkel. Er onder staat de graftekst Hier light begraven den eersamen Hendric Lenerts sterf Anno 1669 den 17 november end Nelken Gilissen syne huysvrouwe sterf Anno 167? den 2 september Bidt Godt voor de sielen.

Het gelobde en aan de voet geringde grafkruis voor Catharina Schrammen heeft in de kop een ingebeiteld IHS-monogram geflankeerd door RA en AN en daaronder de graftekst WVW Posut hier rusten inde heere Willem van Waelsden sterft ynt jaer 16 den [niet ingevuld] ende Catharina Schrammen zin huysvrauw sterft in tjaer 1645 den 14 february Bidt Godt voor die ziel en amen.

Het orgel in de kerk dateert van 1720 en is afkomstig uit de in 1805 afgebroken Luikse kerk van Saint-Nicolas-au-Pont. De Luikse orgelmaker A. Graindorge plaatste het in 1807 in Boorsem. Daar werd het in 1902 gerenoveerd door Th. Ruef (Sint-Truiden) met behoud van de oude orgelkast en een deel van het oud pijpwerk.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003).
Bij de kerk staat een Lourdesgrot.