Landhuis 't Galjoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis 't Galjoen

Beschrijving

Landhuis "'t Galjoen" (zie afbeelding en opschriften op voorgevel), vóór 1914 gebouwd voor scheepsreder Jef Beuckeleers (zie kasteel Bouckenborgh) naar ontwerp van Jan Jacobs, vermoedelijk opgericht in 1911 (nummer 563A) en verbouwd of uitgebreid in 1923 (nummer 563B), (zie jaartallen op voorgevel).

Tweegezinswoning van twee bouwlagen onder leien bedaking; typische verwerking van punt- en lijstgevels met erkers, toren, schoorstenen, houten overkappingen, luifel en beluikte vensters verwijzend naar de Engelse cottagestijl. Voortuin met ijzeren hek.

• Nieuwe huizen in en rond de Stad, in Bouwgids, VI, nummer 1, januari 1914, p. 8-10.

Auteurs: Steyaert, Rita