Ziekenhuis Hoge Beuken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ziekenhuis Hoge Beuken

Beschrijving

Voormalig gast-, gods- en weeshuis; heden ziekenhuis. Oorspronkelijk armen- en ziekenhuis, gesticht in 1837 en uitgebreid tijdens de 19de eeuw (onder meer 1853-1855), in 1900-1901 vervangen door een gebouw in sobere neogotische stijl; omringende latere gebouwen uit het tweede kwart tot de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer nieuwe bouw gestart in 1971.

Oorspronkelijk U-vormig, bakstenen complex van twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapellen en getrapte dakvensters. Lijst- en puntgevels geritmeerd door Brugse traveeën met kruiskozijnen en steekboogvensters, sierankers. Centrale, uitspringende kapelvleugel met steunberen en spitsboogvensters. Rondboogdeuren in natuurstenen omlijsting met kruisbloem. Straatvleugel sedert 1980 deels vervangen door nieuwe bouw, voorts vernieuwd houtwerk.

• Gegevens verstrekt door L. Vermoesen.

Auteurs: Steyaert, Rita