Koningin Astridplein

Beschrijving

Half cirkelvormig pleintje aan drie straten (Aloïs De Beulelaan, Stationsstraat, Spoorwegstraat) en begrensd door de spoorlijn. Aanvankelijk gekend als "Stationsplein", in 1935 straatnaam gewijzigd naar aanleiding van het vroegtijdig overlijden van Koningin Astrid. Spoorlijn Dendermonde – Lokeren en station aangelegd door privé-maatschappij "Société Anonyme de Chemin de fer de Dendre et Waes et de Bruxelles vers Gand par Alost". Oorspronkelijk stationsgebouw van 1854 naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar (op 13 februari 1857 in gebruik genomen), in 1980 afgebroken en vervangen door nieuwbouw van architect Jacques Devincke uit Sint-Amandsberg. Op 20 juni 1987 ingehuldigd.