Woning Geuens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eengezinswoning

Beschrijving

Eengezinswoning gebouwd in opdracht van de boekhouder Homerus (Omer) J.K. Geuens, naar een ontwerp door Huib Hoste uit 1935.

Rijwoning in half open bebouwing van twee bij vier traveeën en twee tot drie bouwlagen onder plat dak. Oorspronkelijk gevelafwerking in simili op een lage sokkel in geel baksteenmetselwerk met schaduwvoegen, en metalen schrijnwerk. Aan de voorgevel is de sokkel verbreed in functie van een plantenbak. Kenmerkende geometrisch geordende stapeling van bouwvolumes met sobere rechthoekige muuropeningen; overluifeld zijportaal. Uitzicht sterk gewijzigd door het aanbrengen van een kroonlijst en nieuwe vensters.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers kantoor aan straatzijde, keuken bij de traphal en woonkamer met terras aan tuinzijde. Op de bovenverdieping vier slaapkamers waarvan één met balkon (tuinzijde) en de badkamer. De dakverdieping boven de middenzone herbergt een zolder.

• AVERMAETE T., PROVO B. (red.), & VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 176.
  • SMETS M. 1972: Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 130.