erfgoedobject

Tweegezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
11430
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11430

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaande tweegezinswoning in omringende tuin afgesloten door ijzeren poorten tussen bakstenen pijlers. Landhuis van twee bouwlagen met U-vormige plattegrond en verspringende volumes onder leien zadeldak, van 1899 (zie gevelsteen).

Baksteenbouw met constructief en decoratief gebruik van natuursteen onder meer voor de plint, de doorlopende banden en de diamantkopmotieven. Uiterste topgevels met aflijnende lisenen onder schouderstukken en bekronende aediculae. Horizontale geleding door middel van de balustrade op de borstwering die voor de deurtravee en de middenpartij doorloopt als balkonleuning.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweegezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11430 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.