Mariahoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariahoeve

Beschrijving

Mariahoeve, uit tweede kwart 18de eeuw, oorspronkelijk met losstaande bestanddelen. Momenteel nog bestaande uit grondig gerestaureerd woonstalhuis. Bij renovatiewerken in jaren 1980 werd het woonstalhuis aangepast, de achterliggende stal omgebouwd tot garage en oudere bijgebouwen (onder meer een schuur uit tweede kwart 18de eeuw, links van de woning) gesloopt.

Woonstalhuis van een bouwlaag en tien traveeën onder pannen zadeldak met dakvenster. Beschilderde bakstenen gevel met muurankers. Rondbogige inkom met vernieuwde houten omlijsting. Rechts en links van de inkom drie rechthoekige moneelvensters met hardstenen stijl, regel en omlijsting, betralied. Links hiervan één rondbogig en twee rechthoekige beluikte vensters onder latei. Links hiervan twee poorten onder gemetste segmentbogen, een rechthoekig venster onder latei en een nis met Madonnabeeldje. In rechter zijgevel moneelvenster en rondbogig venster, beide beluikt; waarboven een klein rond venster, het opschrift 'Maria Hoeve' en het jaartal '1749' in smeedijzer onder het dak. In de linker zijgevel een rondbogige inkom, twee vierkante vensters en daarboven rondbogige laaddeur (wellicht van voormalige zolder) en klein rond venster.

Achterliggende rechthoekige stal, momenteel garage, van een bouwlaag onder plat dak, uit 20ste eeuw.

Auteurs: Cappuyns, Toon