Meulestede

Beschrijving

Doodlopende straat beginnend bij de Knesselarestraat. Ook gekend onder de naam zogenaamd "'t Meulenwegelke". De naam verwijst naar een molen die hier stond. Oorspronkelijk sloot de straat aan bij de kerkwegel die naar Nieuwendorpe liep.

Oorspronkelijk lagen aan de achterzijde van de steenbakkerij "Tuileries et Briqueteries d'Oedelem" een rij van vijf kleine arbeiderswoningen waar de seizoenarbeiders van de steenbakkerij woonden. De aanpalende gronden bij de voormalige steenbakkerij zijn de zogenaamde "puiteputjes" die overblijfselen waren van de vroegere kleiontginningen. Nu zijn de gronden deels ingenomen door een nieuwe verkaveling.

• MATTIJS E., Toen de reuke van kolenrook en zwaveldampen nog over 't dorp hingen …, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2003. Gemeente Beernem, Beernem, 2003, p. 20-27.

Auteurs: Gilté, Stefanie