Maandagse

Beschrijving

Korte verbindingsweg tussen de Bruggestraat en de Weg naar Sint-Kruis. Het begin van de straat is opgevat als een tweesprong aansluitend bij een toegangsdreef afgezoomd met eiken. De westzijde van de straat wordt ingenomen door het land- en tuinbouwinstituut Oedelem (zie Bruggestraat nummer 190). De oostzijde wordt bepaald door weilanden en bossen met aanwezigheid van de toegang tot het kasteeltje Donk (zie Maandagse nummer 1). De straatnaam verwijst naar de heerlijkheid van het "Maendagsche" en is zeker sedert 1559 in gebruik. Dan is er reeds sprake van "verschillende behuusde hofsteden" in dit gehucht. De heerlijkheid Maandagse bezat het recht van jurisdictie en dus ook een galg. Die bevond zich op de hoek van de Galgestraat en de Bruggestraat en wordt nog afgebeeld op een kaart van 1710.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaart en Plannen Watering Blankenberge, nummer 1062.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem. Deel II: De omgeving van " 't Maandagse" en "ten Torre", in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, p. 40-41.

Auteurs: Gilté, Stefanie