Geografisch thema

Egyptestraat

ID
12344
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12344

Beschrijving

Straat bestaande uit twee vertakkingen, enerzijds tussen de Sijselestraat en de Weg naar Sint-Kruis, anderzijds lopend tot aan de Zomerstraat-west. Oorspronkelijk bedekt met kasseien, nu voorzien van asfalt. Deels afgezoomd met beuken en eiken. De straat loopt evenwijdig met de zogenaamde "Berg van Oedelem". Benaming "Egypte" ook in gebruik voor de omliggende wijk. "Egypte" verwijst naar de zogenaamde "gypten", groepen zigeuners/leurders die tijdens de 19de-eeuw in de streek rondtrokken en die aan de voet van Oedelemberg een kampplaats hadden. Schaars bebouwde straat met bebouwing bestaande uit vrijstaande woningen, vanaf 1950 tot stand gekomen.

  • MATTHYS E., De eerste zigeuners op de Oedelemse Egyptewijk, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 18-23.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel De vlucht naar Egypte

  • Is deel van
    Oedelem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Egyptestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.