Jongensgemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige jongensgemeenteschool, heden Stedelijke basisschool Ter Donk. Hoofd- en bijgebouwen op groot terrein rond centrale speelplaats tegen de straatkant.

Langgerekt bakstenen hoofdgebouw van één bouwlaag en achttien traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met nok evenwijdig aan de straat, naar ontwerp van T. De Grooff van circa 1899. Getoogde muuropeningen. De huidige vorm ontstond na uitbreidingen circa 1911, 1933 (drie traveeën toegevoegd rechts naar ontwerp van Bilmeyer & Claes) en 1965. Interieur met ingebouwde schoolbordkasten.

Onmiddellijk achter het hoofdgebouw gelegen en hiermee verbonden met overdekte gang, een paviljoen in expo 58-stijl uit derde kwart 20ste eeuw, van twee bouwlagen en tien traveeën onder monumentaal uitkragend betonnen lessenaarsdak, volledig geopend naar het oosten door middel van schuin geplaatste, naar buiten uitkragende pilaren waartussen gordijnwanden. Zijgevel met traphallichten. Interieur: polyvalente turnzaal op de verdieping met podium en meubilair; twee houten banken in de kleedkamer waarvan één met opmerkelijk gecurvd leunvlak, in de stijl van het na-oorlogs design.

Op nummer 59, onderwijzerswoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met pannen. Dit woonhuis is verbonden met de school en vertegenwoordigt deze aan de straatkant. Bakstenen voorgevel met bezette banden. Gebruik van hardsteen voor plint, portaaltrappen, dorpels, gedenksteen en waterlijst ter bekroning van het verhoogd souterrain. Inkomtravee met bewaarde houten deur met betralied deurvenstertje en boogvormig bovenlicht onder boogvormig gemetst portaal; waarboven traphallichten. Bewaard houtwerk van vensters en rolluikkisten van de gelijkvloerse vensters. Gedenksteen in de voorgevel vermeldt de architect T. De Grooff en de bouwdatum 1899.

• Kadasterarchief Antwerpen, Antwerpen 34, 209, 4, schets 1918 nummer 13; schets 1965 nummer 2.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Ekeren, plannen S 16.