Herenhuis Hof De Oude Eik

Beschrijving

Zogenaamd "Hof De Oude Eik", recente benaming naar een in 1957 gevelde eik, van 7.20 meter omtrek. Tot drie woningen verbouwd laat-classicistisch herenhuis, vermoedelijk opgetrokken circa 1810 op gronden van de Conynenberghoeve. Domein van circa 11 hectare oorspronkelijk met beukendreven (vernield in 1911) en ijskelders; verkaveld in het tweede kwart van de 20ste eeuw en woonhuis aangepast tot meergezinswoning, deels met commerciële functie.

Bepleisterd en deels gecementeerd (nummer 56) bakstenen gebouw onder licht hellende schilddaken (nok parallel aan de straat, leien). Zuidgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, horizontaal belijnd door puilijst, geprofileerde architraaf en gekorniste kroonlijst. Drie middentraveeën geritmeerd door kolossale pilasters met voluutkapiteel; mezzanino met middentravee onder driehoekig fronton en geritmeerd door verdiepte pilasters. Eenvoudige rechthoekige vensters, drieledig met arduinen tussenstijlen in de zijtravee. Nieuwe rechthoekige deuren.

• MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R., Demeures Familiales, Antwerpen, 1950, p. 260.