Conynenberghoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Conynenberghoeve

Beschrijving

Gerestaureerde hoevewoning, overblijfsel van de 'Conynenberghoeve' of 'Konijnenhoeve', met oudste kern van voor 1571. Achterin gelegen, in tuin te midden van verkaveling van omstreeks 1970. Toegang via Bistkapellei.

Bakstenen gebouw van een bouwlaag onder pannen zadeldak. Gevels met rechthoekige openingen onder natuurstenen lateien, gevelankers en muurvlechtingen. Voorbouw van drie traveeën breed en twee traveeën diep, met vensters in witstenen omlijsting. In 1991-1992 werd het schuurgedeelte(?) aangepast tot woonhuis. Hierbij werd de gevel gerestaureerd en gedeeltelijk heropgebouwd. Een poort werd omgevormd tot voordeur, een nieuwe dakkapel toegevoegd en vensters aangepast met decoratieve witstenen negblokken.

Achterbouw van drie traveeën diep en twee traveeën breed, met enkel de noordergevel nog quasi authentiek, met betraliede en in hardsteen omlijste vensters. Zuidergevel verlaagd en gedeeltelijk heropgebouwd. Bewaard gebleven oude balklagen (16de-eeuwse balksleutels?) en dakgebinte. Ook de voutkelder, de structuur van de opkamer en de locatie van de oude haard bleven bewaard. Aangebouwde(?) dwarsschuur verdween in de loop van de 20ste eeuw.

• Polderheem 1978, jaargang 14, nummer 1, p. 22; 1979, jaargang 14, nummer 2 p. 8

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon