Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne in neo-Vlaamse renaissance naar ontwerp van Th. De Grooff (zie gevelsteen), uit circa 1887 (zie muurankers). Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht hellend zadeldak. Rode baksteenbouw op opvallende hardstenen plint met bossage en gekoppelde, rondbogige keldervensters. Verder gebruik van hardsteen voor onder meer doorlopende banden en deuromlijstingen. Decoratieve muurankers. Middentravee tussen vlakke pilasters onder getrapte geveltop met overhoekse pinakels en drielobbige uitsparing. Gekoppelde getoogde vensters. Buitenste traveeën met aangepaste getoogde poorten onder hardstenen wapenschilden.

Achtergevel met muurankers. Gemetste rondboog boven koetsgang, met diamantkopvormige natuurstenen hoekstenen en een sluitsteen waarboven decoratief muuranker.

Geplaveide binnenplaats met rechthoekig gebouw (nummer 17) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met nok loodrecht op de straat, bedekt met mechanische pannen, gedateerd 1905 (zie sluitsteen deur). Tweede bouwlaag met vlakke pilasters onder baksteenfries en steigergaten. Middenrisaliet met schoudergeveltje; steekbogige muuropeningen. Verbouwings- en herstellingswerken omstreeks 1959-1960.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Gendarmeriekazernes, Ekeren, 658, gebouwen, 4, dossier 1-2.

Auteurs: Cappuyns, Toon; Kennes, Hilde