Herenhuis Tillieux

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Tillieux

Beschrijving

Herenhuis Tillieux, in neoclassicistische stijl. Ensemble met aanpalende conciërgewoning (eertijds nummers 35-37-39-41) uit 1803-1805, gebouwd in opdracht van Petrus Franciscus Tillieux. In twee verdeeld in 1854.

Gebouw van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, bedekt met kunstleien en mechanische pannen. Streng geritmeerde gevel, oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, op arduinen plint. Vernieuwd bakstenen parement ter hoogte van nummer 39. Afwisseling van telkens twee venstertraveeën en één inkomtravee, dit laatste bekroond met dakvenster (één rechthoekige dakvenster in houten omlijsting met driezijdig fronton ter hoogte van nummer 39 en één rondboogvenster ter hoogte van nummer 39, dat oorspronkelijk identiek was aan dat van nummer 39, zoals te zien op de aanvraag tot bouw van een veranda van 1908). Rechthoekige vensters (op nummer 39 verhoogd en deels vernieuwd) in vlakke arduinen omlijsting. Typische rechthoekige deuren in geprofileerde arduinen omlijsting met kroonlijst op consoles. Bewaarde dubbele deuren met betraliede deurvensters en bovenlichten (met glas in lood op nummer 39). Bewaarde decoratieve rolluikkasten op gelijkvloers nummer 37 en verdieping nummer39. Decoratieve gevelankers op nummer 37.

• Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen, 1907-1909/L, doos 232.
  • D’HOOGE W. 2000: Het herenhuis TiIllieux in de Steenstraat 37-39 te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 83-101.

Auteurs: Cappuyns, Toon