Veemarkt

Beschrijving

Plein met onregelmatige aanleg, dat zich uitstrekt respectievelijk van de Befferstraat en de Biest tot de Keizerstraat. Genoemd naar de markt die ook nu nog wekelijks gehouden wordt. Het gedeelte in de richting van de Biest, werd van de 15de eeuw tot 1851 "Peerdenmarkt" geheten.

Linkerzijde: grotendeels ingenomen door de achterbouw van de brouwerij Chevalier Marin. Rechterzijde: indrukwekkende, gerestaureerde gevel van het voormalige "Hof van Prant" heden Sint-Romboutscollege. Hier staat een monumentale stadspomp, eertijds geplaatst ter hoogte van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Hoge sokkel uitgevoerd door G. Van Buscom (aan het einde van de 18de eeuw), heden vernieuwd, met Neptunusbeeld (in de volksmond "Vadderik" genaamd) door F. Langhemans (1718).

Heterogeen straatbeeld met oude oorspronkelijke bebouwing, 19de-eeuwse lijstgevels en nieuwe bouw. Nummers 10, 18, 19, 21, 23, 26, 30, 44, 52-54, 70, 72 en 76: 19de-eeuwse, al dan niet bepleisterde lijstgevels (nummers 70, 72 en 76: gecementeerd) van twee à drie traveeën en drie bouwlagen; enkele met oude kern (onder meer nummer 23). Rechthoekige of licht getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Meestal houten kroonlijst en aangepaste begane gronden.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Met de tijd veranderden er een paar dingen: de brouwerij van Chevalier Marin maakte plaats voor een nieuwbouw en de stadspomp ('de Vadderik') werd verplaatst bij de heraanleg van de Veemarkt en staat nu meer centraal.
Auteurs : Govaert, Carine