Apotheek en woning met garage Dit huis is genaamd de Noteboom

Beschrijving

Apotheek en woning in neotraditionele stijl, met opschrift "Dit huis is genaamd de Noteboom", gebouwd in opdracht van Robert Nolf, naar een ontwerp door architect Alfons Van Braekel uit 1925. Brede rijwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien zadeldak met dakvensters. Gecombineerde lijst- en trapgevel in bak- en natuursteen op hardstenen plint. Rechthoekige gevelopeningen met natuurstenen lateien, monelen, hoek- en negblokken. Gelijkvloers met rondbogig, omlijst inkomportaal waarboven gevelsteen met huisnaam, geflankeerd door een verlaagd tweelicht en de vitrine. Verdieping met reliëf voorstellende een notenboom ingewerkt in venster boven de inkom, geflankeerd door gekoppelde vensters, verbonden door doorlopende dorpels. In de getrapte geveltop drielicht met rondbogig middenvenster. De plattegrond bood volgens de bouwplannen links van de centrale inkom- en traphal ruimte aan de privévertrekken - een suite van salon en woonkamer, en rechts aan de apotheek met werkplaats en de keuken. Drie slaapkamers, de badkamer en het 'cabinet de toilette' nemen de bovenverdieping in, met zolders onder het dak.

Tegen de rechter zijtrapgevel werd in 1927 door dezelfde architect een garage met magazijn in aansluitende stijl toegevoegd, van twee bouwlagen en twee traveeën onder leien zadeldak. Rechthoekige vensters met natuurstenen lateien, hoekblokken en doorlopende dorpels(verdieping). Korfbogige garagepoort met hoek- en sluitstenen. Getrapt dakvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 1138 en 802 # 1559.

Auteurs: Cappuyns, Toon