Victor Driessensstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Balansstraat en de Lange Elzenstraat, in 1901 genoemd naar Victor Driessens (Rijsel, 1820-Antwerpen, 1885). Hij maakte zijn debuut als acteur in 1840, en richtte in 1850 het toneelgezelschap De Dageraad op. Dit laatste ging in 1853 op in het Nationaal Toneel, later de Nederlandsche Schouwburg, waarvan Driessens van 1873 tot 1882 directeur was. Zijn standbeeld staat op de Graanmarkt.

De Victor Driessensstraat maakt met de Catharina Beersmansstraat, de De Braekeleerstraat, en de De Beuckerstraat, deel uit van een groep van vier parallelle straten met een gelijkaardige, laat-19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse rijbebouwing. Straatwanden samengesteld uit bescheiden burgerhuizen opgetrokken tussen 1902 en 1904, gekenmerkt door een afwisseling van gekleurde bakstenen parementen en bepleisterde lijstgevels in sobere neoclassicistische of eclectische stijl, en art-nouveau-inslag. Tot de meest gave panden behoren de gekoppelde woningen nummers 6-8, nummers 17-19 en 23, nummers 20, 24, 37 en 39. Woning Joostens door architect Ferdinand Dermond uit 1904 op nummer 53.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#181 (nummer 53).