Solvynsstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Paleisstraat en de Boudewijnstraat, pleinvormig verbreed ter hoogte van de kruising met de Miraeusstraat. Geopend in 1868-1869, en genoemd naar Frans Solvyns (1760-1824), marineschilder en havenkapitein.

De oorspronkelijke bebouwing met neoclassicistische burgerhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, is slechts minimaal bewaard, mede ten gevolge van verwoestingen door bominslagen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tot de meest gave doorsnee-panden behoren het nummer 39, de woning Jan B. Gys door architect Sebastien Van Besten uit 1875 op nummer 60 en de gekoppelde woningen nummers 66-68.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#947 (nummer 60).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo