Schorpioenstraat

Beschrijving

De Schorpioenstraat is een rechte straat in de wijk Zurenborg, die de Door Verstraeteplaats met de Kreeftstraat verbindt. Ze maakt deel uit van de stervormige stratenbundel die vanaf de Door Verstraeteplaats vertrekt, wat een typisch kenmerk is van de aanleg van de wijk. De straat werd in 1884 geopend en zoals vele andere straten op Zurenborg genoemd naar een sterrenbeeld. De woning op nummer 2 draagt als versiering in het boogveld van de bovenvensters het reliëf van een schorpioen. Dit concept van gevelversiering vinden we in de meeste straten in Zurenborg terug, en is telkens op initiatief van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, de in 1886 opgericht bouwmaatschappij die de motor vormde achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

Het straatbeeld van de Schorpioenstraat is deels eind-19de- en deels begin-20Ste-eeuws. De huizen zijn grotendeels tot stand gekomen in seriebouw, waarvan een groot deel voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Op de hoek met de Dolfijnstraat, op nummers 19-21, een deels verbouwd winkelpand met appartementen dat in 1909 werd getekend door bouwmeester A. Forton. Het hoekhuis, waarin het art-nouveau-schrijnwerk en de decoratie grotendeels is verwijderd, sluit aan bij een andere realisatie van Forton in de Dolfijnstraat 53.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 182 (19-21), 1909 # 689 (19-21).