Werkhuizen Ed. Brandt & Co

Beschrijving

Voormalige werkhuizen Ed. Brandt & C°, een constructieatelier voor steekwagentjes, magazijnwagentjes en wielen en toeleveringsbedrijf voor de scheepsvaart. Het briefhoofd van de firma vermeld kuiperij, ijzer- en messinggieterij, handmatig en mechanisch lassen, met als specialiteit luchthappers voor de scheepsbouw en 'tire-sacs'. Het project voorzag in wederopbouw van de voorbouw van het bedrijfscomplex vanwege een nieuwe rooilijn, met een volledig nieuwe voorgevel en een bijkomende verdieping. Ontwerp in nieuwe zakelijkheid door architect J. Noë uit 1939. Oorspronkelijk magazijnen, kantoren en conciërgewoning; heringericht als wijk- en dienstencentrum in opdracht van OCMW in 1991.

Tweekleurige baksteenbouw, heden overschilderd, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Uitspringende en op de hoeken afgeronde bovenbouw. Strak ritme van identieke rechthoekige ramen op doorlopende hardstenen dorpels. Verder gebruik van hardsteen voor plint en aansluitend omlijstingen van inkomdeur en poort en dekstenen van uitspringende muurvlakken. Tussen deur en poort twee gekoppelde oculi, die evenals de poort voorzien zijn van geometrisch decoratief traliewerk. De horizontale dynamiek van het platte, brede bouwvolume wordt versterkt door de integraal breed uitkragende bovenbouw met afgeronde hoeken en de platte gevelsteen met verdiepte lintvoeg, kenmerkend voor de jaren 1930.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 4343 en 802 # 4349.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.