Rembrandtstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen Van Eycklei en Memlingstraat, geopend omstreeks 1868-1869. Van de oudste bebouwing uit de jaren 1870, zijn nog slechts enkele panden goed bewaard, waaronder de nummers 12 en 22. Deze burger- en herenhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl, drie bouwlagen hoog en drie tot vier traveeën breed, worden op de eerste verdieping geaccentueerd door een balkon. De rij klassieke burgerhuizen met een rijker stucdecor op nummer 7 tot 23, dateren uit het laatste decennium van de 19de en het eerste van de 20ste eeuw. Daaronder een burgerhuis voor eigen rekening opgetrokken door Louis Hamaide uit 1891 op nummer 13, en de verbouwde architectenwoning van Ernest Pelgrims uit 1895 op nummer 17.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1891#1276 (nummer 13) en 1895#1285 (nummer 17).