Plantin en Moretuslei

Beschrijving

Tussen Loosplaats en Ooststation, gedeeltelijk op het grondgebied van Borgerhout. Aanvankelijk een weg langs de Herentalse Vaart, laatstgenoemde gegraven circa 1490 en overwelfd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Vroeger Vaartdijk en (Herentalse) Vaartstraat genoemd, huidige benaming naar de drukkers Christoffel Plantin (1514-89) en diens schoonzoon Jan Moerentorf, alias Moretus (1543-1610); de gronden van de familie Moretus tussen het Herentalse fort (Stadspark) en spoorweg werden verkaveld vanaf het derde kwart van de 19de eeuw. Het straatgedeelte tussen de spoorweg en de Provinciestraat werd samen met de Van den Nestlei in het verlengde van de Belgiëlei aangelegd in 1911, op de gronden Isenbaert-De Boey en Donnet-Van Oenen. De bouwvoorschriften legden hier voor de gevels het exclusief gebruik van natuursteen op, en sloten de oprichting van nijverheidsgebouwen, fabrieken en pakhuizen uit.

Thans brede uitvalsweg in oostelijke richting die in Borgerhout aansluiting geeft op de autosnelweg. Huidige heterogene bebouwing uit het vierde kwart van de 19de en de 20ste eeuw. Tussen Stadspark en spoorweg is een groep neoclassicistische burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw bewaard, drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog, gekenmerkt door centrale balkons en stucwerk (nummers 1 tot 13, 19 en 25). Daarnaast meer grootschalige panden met neoclassicistische, eclectische of art-nouveau-kenmerken en recente kantoor- en flatgebouwen. "Van Breda Building" op nummer 295: brutalistisch kantoorcomplex gebouwd door Groep J. Van Breda & C°, het kerngebouw naar een ontwerp van Paul Goossens uit 1967, met later toegevoegde west-, oost- en noordvleugels. Abstract reliëf "Muur Reliëf 68" door beeldend kunstenaar Luc Peire uit 1968, quasi over de volledige breedte geïntegreerd in de pui van het kerngebouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 180#1912 (Van Breda Building).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita