Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel

Beschrijving

Mariakapel, naar verluidt uit 1877, op de hoek van de Steenstraat en Groot Hagelkruis. Eenvoudige rechthoekige neoclassicistische zaalkerk van vier traveeën onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Bakstenen gebouw met halsgevel aan zijde Groot Hagelkruis op arduinen plint. De centrale, verhoogde inkomtravee wordt geflankeerd door vlakke pilasters, die bestaan uit beschilderde bepleistering op sokkels en met verdiepte muurvlakken ter hoogte van de zijbeuken. Arduinen dorpels en hoekstenen. De inkomtravee wordt bekroond met een driehoekig fronton en bevat een steekboogdeur in geriemde, arduinen omlijsting met imposten, sluitsteen en gebogen waterlijst. Daarboven een rondboogvenster in vlakke, beschilderde omlijsting van arduin met neuten, imposten en sluitsteen. Zijgevel aan zijde Steenstraat met gevelhoge steekboognissen.

Interieur: ijzeren zuiltjes met composietkapiteel bleven bewaard. Het interieur werd grondig verbouwd in 2004 naar een ontwerp van architect Van Oevelen, die hiervoor de eervolle vermelding van de jury 'Monumenten- en Welstandsprijs 2008' ontving.

• KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • Mondelinge informatie van architect Eric Germijns, 2011.