Ommeganckstraat

Beschrijving

Tussen Carnotstraat en Provinciestraat. Straat geopend in 1859. Naamgeving omstreeks dezelfde tijd naar Baltazar Ommeganck (1755-1826), schilder. Pare zijde palend aan Dierentuin; op sommige plaatsen, zie bakstenen muren, valt de begrenzing van de Dierentuin samen met de rooilijn van de straat. Burgerhuizen van het enkel- en dubbelhuistype, onder meer seriebouw, van drie tot vier traveeën en drie bouwlagen, waaronder zeer vele opklimmend tot circa 1860-65 zie de talrijke bouwaanvragen uit deze periode en de kenmerkende Louis-Philippe-inslag. Homogene, gaaf bewaarde gevelwand, voornamelijk aan de pare zijde, van bepleisterde en beschilderde lijstgevels gemarkeerd door schijnvoegen op de begane grond, rijkelijk geornamenteerde vensteromlijstingen met kenmerkende sleutel op de verdieping en typische ijzeren balkonleuningen. Rechthoekige en boogvormige muuropeningen, op de bovenverdieping veelal met ijzeren leuning en origneel schrijnwerk. Latere aanpassingen en invullingen, voornamelijk aan de onpare zijde.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1865, Modern Archief 20.116/1, dossier 47 (voor de nrs. 67-69-71); 1861, Modern Archief 20.221/2, dossier 718 (voor nr. 16); 1863, Modern Archief 20.114/3, dossier 690 (voor nrs. 50-52-54 n.o.v. H. Redig); 1864, Modern Archief 20.115/3, dossier 534 (voor nr. 62).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita