Montebellostraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Mechelsesteenweg en de Molenstraat, in 1850 geopend als steeg, doorgetrokken tot aan Molenstraat in 1852 en bebouwd vanaf 1853. De straatnaam verwijst naar het naburige fort Montebello, opgericht in 1806-1810 op de plaats van het vroegere Luizenfort. Door de Fransen genoemd naar het Lombardische dorp Montebello, waar ze in 1800 de Oostenrijkers versloegen.

De straat werd grotendeels bebouwd tijdens het derde kwart van de 19de eeuw, met nog enkele panden uit de jaren 1880. Tot de mest gave voorbeelden van de oorspronkelijke bebouwing behoren de nummers 15, 16, 17 en 43. Het betreft bescheiden burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl, gemiddeld drie traveeën breed en twee tot drie bouwlagen hoog onder zadeldak.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo