Lovelingstraat

Beschrijving

Tussen Lange Van Bloer- en Sint-Willibrordusstraat, geopend in 1888 tijdens de opbouw van Sint-Willibrorduskerk, genoemd naar de schrijfsters Rosalie (1834-75) en Virginie (1836-1923) Loveling. Gebogen straat waarvan straatbeeld gedomineerd wordt door de kerk. Aaneengesloten enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, sterk verspringende kroonlijsten, onder meer hoger opgaande meergezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Voorts bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl; aan westzijde verscheidene art-nouveauhuizen met kleurige bakstenen gevels.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita