Lange Beeldekensstraat

Beschrijving

Tussen De Conincplein en Pothoekstraat, eertijds Beeldekesweg, modo -straat, reeds vermeld op plan van Van Lyere van 1696. Huidige naam na opening van Korte Beeldekensstraat (circa 1855). Volkse straat met heterogene bebouwing uit de 20ste en 21ste eeuw, sterk verspringende kroonlijstlijnen. Voornamelijk eenvoudige, neoclassicistisch geïnspireerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met doorlopende lekdrempels en kordons; sommige gevels rijker uitgewerkt met imitatievoegen, panelen, frontons, balkon en decoratief stucwerk. Van oudsher handelsfunctie, zie bewaarde 19de-eeuwse houten (onder meer de nummers 10, 12, 30, 170 en 188) en latere 20ste-eeuwse winkelpuien. Aan de noordzijde enkele stegen en op het einde van de straat het Stuivenberggasthuis; aan de zuidzijde inplanting van een kerk (nummer 22) en een school. Nummer 224 met hardstenen gedenkplaat: "Hier leefde en werkte / Vincent Van Gogh / van einde november 1885 / tot einde februari 1886."

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita