Helenalei

Beschrijving

Laan met rechtlijnig tracé tussen Marialei en Boomgaardstraat, over de volledige lengte aan beide zijden afgeboord door voortuintjes met smeedijzeren hekken. Geopend in 1907 op gronden van de familie Nottebohm, waarvan meerdere leden hier vervolgens een reeks vastgoedprojecten realiseerden. De straatnaam verwijst naar Hélène Flemming (1827-1907), weduwe van Gustave Grisar (1825-1881), die in 1867 de kinderkribbe Marie-Henriette stichtte.

Aan de oostzijde, een homogene reeks burgerhuizen in eclectische, art-nouveau- en beaux-artsstijl, opgetrokken tussen 1908 en 1914, aangevuld met twee panden tijdens het vroege interbellum. Twee panden werden grondig verbouwd of vervangen door nieuwbouw, de eclectische woning Jan Bartels door de bouwmaatschappij "Vooruitzicht" uit 1908 op nummer 21 en de art-nouveauwoning Wouters door Jacques De Weerdt uit 1910 op nummer 9. Het perceel nummer 27 kreeg pas in 1980 een eerste invulling.

De westzijde wordt gedomineerd door een reeks flatgebouwen uit het vroege interbellum naar ontwerp van Alfons Francken, en een grootschalig naoorlogs wooncomplex. Rijtje van vier weinig opvallende burgerhuizen nabij de hoek met de Boomgaardstraat: de woning P. Paschal door de aannemer W. Paschal-Brusselairs uit 1914 op nummer 28, een woning door aannemer Jac. Enzlin uit 1921 op nummer 30, een woning door de bouwmaatschappij "Berchemsche Bouwhandel" naar ontwerp van Charles Wuyts uit 1922 op nummer 32 en de woning Louis Frederickx door de aannemer Gebroeders Claessens uit 1922 op nummer 34.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1908#1583 (woning Bartels), 1910#1692 (woning Wouters), 1914#5972 (nummer 28), 1931#11902 (nummer 30), 1922#12693 (nummer 32) en 1922#13714 (nummer 34).