Everaertsstraat

Beschrijving

Tussen Dambrugge- en Klamperstraat. Gedeelte Dambruggestraat tot aan voormalig fort Carnot of Stuivenberg, ter hoogte van huidige Gasstraat, onwettig geopend in 1863. Na afbraak van het fort (rond 1868) verlengd. Gewettigd in 1869 en genoemd naar één van de grondeigenaars.

Rechte straat met lintbebouwing; verspringende rooilijn tegen Dambruggestraat. Westelijk deel met lagere rijhuizen (tweede helft 19de eeuw) van één of twee bouwlagen overwegend eenvoudige neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Oostelijk deel met hogere enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen, uit begin 20ste eeuw, overwegend kleurige bakstenen lijstgevels met diverse muuropeningen. Sommige huizen met art nouveau-elementen.

Nummer 71 naar ontwerp van A. De Wispelaere (gevelsteen). Opvallend is de inplanting van drie scholen; op hoek met Klamperstraat: gebouwen van de brouwerij S.A. John Martin Ltd.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita