De Waghemakerestraat

Beschrijving

Gelegen tussen Italiëlei en De Pretstraat. Naamgeving op 1 februari 1887 naar het beroemde Antwerpse bouwmeestersgeslacht van die naam. Bebouwing met burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, enkelhuistype van drie traveeën en twee tot drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak. Bepleisterde, beschilderde en bakstenen lijstgevels overwegend met neoclassicistische inslag; de identieke woningen nummers 29 en 33 met neotraditionele en renaissance kenmerken, deel uitmakend van voormalig eenheidsbebouwing nummers 27 tot 35 naar ontwerp van J.L. Hasse, van 1896. Nabij de Italiëlei, enkele recente flatgebouwen; naar de De Pretstraat toe pakhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1896, Modern Archief 20.310, dossier 17.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita