De Marbaixstraat

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Marbaixstraat

Beschrijving

Gelegen op het gehucht Dam tussen Lange Lobroekstraat en Ceulemansstraat. Opening door architect Jacques De Weerdt op 22 februari 1910. Genoemd naar hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen August De Marbaix, die in de jaren 1840-1843 de leiding had bij de aanleg van de Rijn- of havenspoorweg.

Zeer homogene bebouwing van burgerhuizen en meergezinswoningen uit de jaren 1910-1913, waarvan vermoedelijk zestien bouwprojecten - goed voor vierentwintig panden - naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt. Kleurige lijstgevels van bak- en natuursteen in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, soms met neo-Vlaamserenaissance-toets. Cafés en winkels in de afgeschuinde hoekpanden met Lange Lobroekstraat en Ceulemansstraat.

Nummers 17-23 in opdracht van de gebroeders Emile en Joseph Van Deuren, naar ontwerp van aannemer Charles De Boer uit 1910 (nummers 17-21 later verhoogd).

Nummer 25 in opdracht van Luyten, naar ontwerp van aannemer Constant Verhoeven uit 1911.

Nummer 29 in opdracht van J.B. Janssens, naar ontwerp van aannemer Jules Moons uit 1911.

Nummer 41 in opdracht van J.B. Van Uffelen, naar ontwerp van aannemer J. Van Uffelen uit 1910.

Nummer 45 in opdracht van de Algemeene Bouwmaatschappij, naar ontwerp van aannemer Charles De Boer uit 1910.

Nummers 16-18 in opdracht van G. De Doncker-Van den Eynde, naar ontwerp van architect Edward Van Not uit 1911 (later verhoogd).

Nummer 22 in opdracht van L. Torremans, naar ontwerp van architect Frits de Mont uit 1913.

Nummer 32 in opdracht van aannemer Louis Masson, naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Nummers 38-40 in opdracht van J.B. Van Uffelen, naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt uit 1910.

Nummer 60 in opdracht van de Algemeene Bouwmaatschappij, naar ontwerp van architect Edward Van Not uit 1909.

Nummer 68 hoek Ceulemansstraat 42 in opdracht van de Brechtse steenbakkerij Briqueterie Notre Dame, naar ontwerp van architect Edward Van Not uit 1910.

Van nummers 3, 13, 43, 53-55 (hoek Ceulemansstraat 40), 34, 48, 50-52, 54-56 en 58 konden de bouwdossiers niet worden teruggevonden of met zekerheid geïdentificeerd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#2087 (nummers 17-23), 1911#313 (nummer 25), 1911#613 (nummer 29), 1910#2285 (nummer 41), 1910#1972 (nummer 45), 1911#70 (nummers 16-18), 1913#3184 (nummer 22), 1912#1614 (nummer 32), 1910#1822 (nummers 38-40), 1909#2042 (nummer 60) en 1910#37 (nummer 68).